Voorkom vals alarm bij rookmelders
Rookmelder opgehangen? Check. Je gaat ervan uit dat deze zijn werkt doet en je op tijd waarschuwt voor brand. Rookmelders hebben echter onderhoud nodig. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is om een vals alarm te voorkomen. Maar hoe onderhoud je rookmelders? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.
Tip 1: test rookmelders regelmatig
We raden aan om rookmelders thuis elke maand te testen. Plan dit in op een terugkerend moment in je agenda. Het testen van een rookmelder is in een handomdraai gedaan. Elke rookmelder beschikt over een testknop. Deze knop houd je ingedrukt en bij een juiste werking hoor je een geluidssignaal. Mocht je geen geluid horen, onderneem dan actie. Je weet dat de rookmelder moet vervangen worden. Naast rookmelders zijn er natuurlijk nog genoeg andere manieren waarmee je de brandpreventie voor jouw huis zo optimaal mogelijk kunt maken.
Tip 2: zorg voor schone rookmelders
Vergeet bij de volgende schoonmaakronde in huis je rookmelders niet. Het schoonmaken van rookmelders klinkt niet direct voordehandliggend. Toch is het belangrijk om een vals alarm tegen te gaan. In iedere rookmelder is namelijk een detectiekamer aanwezig. Dit is een soort holle ruimte waar de rook in het geval van brand wordt gesignaleerd. Stof in de detectiekamer kan zorgen voor een vals alarm. Zorg daarom dat de rookmelder regelmatig wordt schoongemaakt. Een simpele handeling die voor brandveiligheid zorgt. Alleen al langs de rookmelder gaan met een stofzuiger is voldoende.
Tip 3: check de levensduur>/h2>
Een rookmelder heeft een maximale levensduur van 10 jaar. Je hebt rookmelders in verschillende prijsklasse. Goedkope rookmelders dienen vaak eerder vervangen te worden. Rookmelders met AA of AAA batterijen gaan vaak 2 tot 3 jaar mee. Kies je voor een rookmelder met een lithium batterij, dan hoeft de batterij pas na 5 of 10 jaar vervangen te worden. De maximale levensduur van een rookmelder staat vaak op de onderkant van de melder. Als een rookmelder piept is het tijd voor nieuwe batterijen. Meestal hoor je het piepsignaal s’nachts omdat de batterijen dan meer stroom verbruiken in verband met de dalende temperatuur.